Suudi Arabistan'ın 500 Milyar Dolarlık Dijital Şehri Neom Nedir ?

 Suudi Arabistan, çölde boş araziye bir şehir inşa etmeyi planlıyor. Proje planlarında Veliaht Prens Muhammed bin Salman, ülkenin kuzey batısındaki 170 kilometrelik sahil şeridinin sıfır karbon emisyonu ile araba ve sokaklardan arınmış olacağını söyledi.

Akıllı şehir, tamamen temiz enerji ile güçlendirilecek ve bu, Suudi Arabistan'ın petrole dayalı bir ekonomiden uzaklaşmasında önemli bir adım olcak gibi görünüyor.

Neom'da inşa edilecek ve doğa ile bir arada var olmak üzere tasarlanmış yapay zeka tarafından yönetilen birbirine bağlı toplumlarda yaşayan bir milyon kişiye ev sahipliği yapmayı yapılanıyor.

Geleneksel şehirlerdeki kentsel yaşamı gölgede bırakan trafik, kirlilik ve altyapı sorunlarıyla yüzleşen bu fütüristik gelişme, yeni bir yaşam biçimi yaratmak için yürünebilirlik, temiz enerji ve teknolojiye öncelik verilecek. Pazar günü lansmanında konuşan Prens Muhammed, kentsel alanlar üzerindeki artan baskıyı ele alma ve hızla genişleyen küresel nüfus için çözümler bulma ihtiyacını vurguladı.

“2050 yılına kadar işe gidiş geliş süreleri iki katına çıkacak. 2050 yılına kadar, artan karbondioksit emisyonları ve deniz seviyeleri nedeniyle bir milyar insan yer değiştirmek zorunda kalacak” dedi.

İnsanların yüzde 90'ının kirli hava soluduğunu söyledi.

"Kalkınma uğruna neden doğayı feda edelim? Neden her yıl yedi milyon insan kirlilik yüzünden ölüyor? Neden her yıl bir milyon insanı trafik kazalarında kaybedelim? Ve neden hayatımızın yıllarını işe gidip gelmeyi kabul edelim?" dedi.

Neom Nedir?

   İlk olarak 2017 yılında Prens Muhammed tarafından tanıtılan Neom, Suudi Arabistan'ın Kızıldeniz kıyısındaki amiral gemisi iş ve turizm gelişimi ve krallığın ekonomiyi çeşitlendirme planlarını özetleyen 2030 Vizyonunda merkezi bir proje.

500 milyar dolarlık proje, akıllı kasabaları ve şehirleri, limanları ve işletme alanlarını, araştırma merkezlerini, spor ve eğlence mekanlarını ve turizm merkezlerini içerecek.

Proje 26.500 kilometrekareye yayılacak ve 2025'te tamamlanması planlanan sanayi ve lojistik alanları da dahil olmak üzere birkaç bölgeden oluşacak.

Neom'da uluslararası bir havalimanını içerecek bir havaalanları ağı kurma planı var. Sharma'nın kuzey bölgesinde Neom Havaalanı olarak adlandırılan ilki geçen yıl açıldı ve Neom projesinde yatırımcılar ve çalışanlar için düzenli uçuşlar yapılıyor.

Neom'un kentsel gelişim sorumlusu Antoni Vives, dünyanın en büyüklerinden biri olan uluslararası havalimanının 2030'dan önce hazır olacağını söyledi.

İş ve teknoloji merkezini inşa etmenin krallığın gayri safi yurtiçi hasılasına 48 milyar dolar katkıda bulunması ve 380.000 iş yaratması bekleniyor ve inşaatın bu yılın ilk çeyreğinde başlaması bekleniyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski